Over

Edwin Schop (1966)
Edwin Schopadviseur, schrijver, spreker, docent

“De visie van Edwin Schop doet er toe en sluit aan bij een breedgedragen, maatschappelijke visie dat een langer arbeidsleven onvermijdelijk is.”,  aldus de auteur van het artikel ‘Investeren in duurzame inzetbaarheid‘ over pensioen en langer doorwerken. Of recent nog waar het gaat over het nieuwe pensioenstelsel in Nederland: ‘Het nieuwe pensioencontract: visie gevraagd’.

Ik ben oprichter en directeur van Flexis Groep, adviseurs in collectieve arbeidsvoorwaarden. Daar houd ik mij sinds 1999 in opdracht van directies, ondernemingsraden en advocaten bezig met collectieve arbeidsvoorwaardenregelingen op het gebied van pensioen, inkomen en verzuim. Voorbeelden: wijziging/harmonisatie pensioenregelingen, due diligence bij fusie/overname, procedures werkingssfeerbepalingen Bpf’en, inkoopselectie pensioenuitvoerders, regelingen vervroegd uittreden (RVU), demotie en pensioenontslag.

1 januari 2017 is Flexis Groep overgenomen door UniRobe Meeùs Groep (UMG). Op 1 november 2017 is UMG overgenomen door Aon. Op 1 juni is Flexis Groep volledig in Aon geïntegreerd, vanaf die datum geniet ik van een sabbatical.

Ik heb economie (EUR) en arbeidsrecht (UvA) gestudeerd, volgde in 2006 de postdoctorale opleiding Certified Pension Lawyer (VU) en ben ik Wft-gecertificeerd Adviseur Pensioen en Adviseur Inkomen. Regelmatig verschijnen er uit mijn pen in diverse vakbladen artikelen over pensioenvraagstukken (zie Publicaties). In 2007 publiceerde ik in de Kluwer-serie Pensioenmonografieën het boek Wijziging van arbeidsvoorwaarden, in het bijzonder pensioen  (zie www.managementboek.nl).
Sinds 2012 maak ik onderdeel uit van de redactieraad van Tijdschrift Pensioen Advies, vanaf 2014 ben ik vaste medewerker van het Tijdschrift Pensioen Jurisprudentie, en ben ik per 2011 verbonden aan het VU Expertisecentrum Pensioenrecht en docent aan de VU Law Academy. Tevens verzorg ik als docent bij Law@Work voor de advocatuur de verdiepingscursus ‘Pensioen bij fusies/overnames’.