Over

Edwin Schop  consultant | schrijver | spreker | docentEdwin Schop

Any intelligent fool can make things bigger and more complex; it takes a touch of genius and a lot of courage to move in the opposite direction – Albert Einstein

“De visie van Edwin Schop doet er toe en sluit aan bij een breedgedragen, maatschappelijke visie dat een langer arbeidsleven onvermijdelijk is.”,  aldus de auteur van het artikel ‘Investeren in duurzame inzetbaarheid‘ over pensioen en langer doorwerken. Of recent nog waar het gaat over het nieuwe pensioenstelsel in Nederland: ‘Het nieuwe pensioencontract: visie gevraagd’.

Ik was oprichter en directeur van Flexis Groep, adviseurs in collectieve arbeidsvoorwaarden. Daar hield ik mij sinds 1999 in opdracht van directies, ondernemingsraden en advocaten bezig met collectieve arbeidsvoorwaardenregelingen op het gebied van pensioen. Voorbeelden: wijziging/harmonisatie pensioenregelingen, due diligence bij fusie/overname, procedures werkingssfeerbepalingen Bpf’en, inkoopselectie pensioenuitvoerders, regelingen vervroegd uittreden (RVU), demotie en pensioenontslag.

Op 1 januari 2017 is Flexis Groep verkocht aan UniRobe Meeùs Groep (UMG), dat op 1 november 2017 is overgenomen door Aon. Op 1 juni 2018 is Flexis Groep volledig in Aon geïntegreerd, vanaf die datum geniet ik van een (werk)sabbatical.

Ik heb economie (EUR) en arbeidsrecht (UvA) gestudeerd, volgde in 2006 de postdoctorale opleiding Certified Pension Lawyer (VU) en ben ik Wft-gecertificeerd Adviseur Pensioen en Adviseur Inkomen. Regelmatig verschijnen er uit mijn pen in diverse vakbladen artikelen over pensioenvraagstukken (zie Publicaties). In 2007 publiceerde ik in de Kluwer-serie Pensioenmonografieën het boek Wijziging van arbeidsvoorwaarden, in het bijzonder pensioen  (zie www.managementboek.nl).

Sinds 2011 ben ik verbonden aan het VU Expertisecentrum Pensioenrecht. Vanaf 2012 lever ik mijn bijdrage aan de jaarlijkse Kroniek Pensioenrechtspraak van de Vereniging van Pensioenjuristen (www.vvpj.nl). Sinds 2013 maak ik onderdeel uit van de redactieraad van het Tijdschrift Pensioen Advies, vanaf 2014 ben ik vaste medewerker van het Tijdschrift Pensioen Jurisprudentie. Met ingang van 1 september 2018 ben bestuurslid van de Kring van Pensioen Specialisten (www.kps.nl) met als aandachtsgebied pensioenjuridische zaken, en waak ik over de centjes van de vereniging.

Contact? edwin.schop@spadeconsulting.nl